Vær opmærksom på at de forskellige kartoffelsorter ud over tidlighed også besidder andre forskellige egenskaber og i særdeleshed er de kulinariske egenskaber værd at overveje. Hvor nogen kartoffelsorter er fremragende salatkartofler men uduelige til mos, så er andre perfekte til bagning eller noget helt fjerde. Så hvilken type du skal dyrke, bør i den grad også bestemmes af hvad du foretrækker at bruge kartofler til.
Ønsker du at forspire læggekartoflerne inden lægning, så læg dem i en papkasse eller lign. i ét lag eller i æggebakker og stil dem lyst og forholdsvis køligt, gerne omkring de 14 - 16 grader. Spirerne skal gerne være korte tykke grønlige/violette spirer og ikke lange tynde hvide spirer som man fx får ved forspiring i mørke og varme. Forvent at de fleste certificerede læggekartofler man køber er bejdsede for at beskytte mod svamp og lign. Dog gælder det ikke for øko-kartofler og enkelte andre sorter. Bejdsede kartofler er kun beregnet til at bruge som læggekartofler. Evt. rester man ikke får lagt skal man ikke spise og ej hellere fodre dyr med dem.
Regn med at der rundt regnet går 3 mdr. fra kartoflerne lægges i jorden til at man kan grave nye lækre kartofler op. De tidligste sorter (fx Solist) kan dog komme helt ned omkring 60 dage fra lægning af forspirede kartofler til nye kartofler kan høstes. Hvis de ikke er forspirede går der lidt længere tid.
I haven bør der optimalt set gå 4 år før man dyrker kartofler på nøjagtigt samme stykke jord igen. Så placér dit kartoffelbed et nyt sted i køkkenhaven hvert år for at undgå sygdomme. Kartofler kan også lægges i potter, kasser og kummer men husk vanding!
Bemærk de forskellige sækstørrelser.
Sæsonen for læggekartofler er slut for denne gang!
Vi er klar igen januar '24